Pot skritih kotičkov

Pot razkrije manj znane, a prav tako čudovite kotičke srednjeveške Škofje Loke.

 • Priporočen čas za ogled

  1 ura

 • Dolžina poti

  2 km

 • 1

  Mestni trg

  Pot pričnemo na Mestnem trgu in se mimo Marijinega znamenja odpravimo do kavarne Vahtnica, kjer si lahko privoščimo dobro kavo. Osebje nam z veseljem odpre ozka vrata na skrajnem koncu kavarniške terase, skozi katera se podamo desno na stransko Klobovsovo ulico. V zavetju Loškega gradu pridemo do Nunske cerkve, iz njenega stopnišča pa se odprejo zanimivi pogledi na Blaževo ulico.

 • 2

  Kapucinska cerkev

  Mimo kapelice, vzidane v stopnišče, krenemo levo skozi obokan vhod. Spremljajo nas mogočne stavbe v katerih je bil nekoč nunski samostan, stara kašča in mestno obzidje. Na koncu obzidja pot vodi skozi prehod, nato čez cesto na brv, ki povezuje bregova Selške Sore. Po levem bregu se vrnemo proti mestu mimo Kapucinske cerkve, čez Kamniti most, za katerega je bilo nekoč potrebno plačati mostnino in skozi nekdaj najpomembnejši vhod v mesto; obokana Selška mestna vrata.

 • 3

  Cerkev sv. Jakoba

  Pod obokom vstopimo na Blaževo ulico, nato zavijemo takoj levo v ozko Usrano gaso, kjer se pogled ustavi na mogočnem zvoniku cerkve sv. Jakoba. Odpravimo se čez trg in se levo od cerkve spustimo mimo stare tovarne klobukov na Spodnji trg do Kašče.

 • 4

  Kašča

  Levo za Kaščo je potrebno poiskati rahlo skrit prehod v obzidju na tlakovano pot ob reki, po kateri pridemo do mostu, od koder je prelep pogled na sotočje obeh Sor in na naselje Puštal s cerkvijo v ozadju.

 • 5

  Spodnji trg in Špitalska cerkev

  Zadnji del poti nadaljujemo ob Poljanski Sori do Puštalskega mostu, kjer zavijemo desno na Spodnji trg. Pri Špitalski cerkvi prečkamo cesto in se vzpnemo po stopnicah, ki vodijo navzgor skozi prehod Pekel, kjer se na koncu že kaže svetloba Mestnega trga.

V BLIŽINI

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...