Pot v Staro Loko

Prvotno naselje se omenja že v darilni listini Otona II. iz leta 973 in je eno najstarejših slovenskih naselij. Lokalno ime za Staro Loko je Fara, saj je ena najstarejših župnij, omenjena že leta 1074, ko je obsegala celotno loško ozemlje. Hiše v Stari Loki so postavljene tesno skupaj in tvorijo ozko staro vaško jedro.

 • Priporočen čas za ogled

  0,5 ure

 • Dolžina poti

  2 km

 • 1

  Sprehod proti Stari Loki pričnemo nasproti avtobusne postaje pri veleblagovnici Nama in nadaljujemo po aleji znamenitih Ločanov, mimo osnovne šole in tržnice do mestnega pokopališča, ki ga obidemo po levi strani. Pot nas pripelje do Dolenčeve hiše, kjer se ob ozki ulici pričnejo nizati stare hiše.

 • 2

  Nadaljujemo mimo kapelice in prispemo do Starološkega ali Strahlovega gradu. Njegova posebnost so okrogli obrambni stolpi in delno viden obrambni jarek. Že leta 1937 je v gradu začela potekati dejavnosti varstva, nege in oskrbe odraslih, ki jih je organiziral Dom slepih kot eno prvih društev s to dejavnostjo v Sloveniji. Poleg gradu se nahaja tudi senzorični park, kjer se lahko odpočijete in aktivirate vsa svoja čutila.

 • 3

  Nasproti gradu stoji mogočna cerkev sv. Jurija, ki je bila večkrat predelana, sedanji izgled ima od leta 1863, v stranskih kapelah pa so še ohranjeni zanimivi nagrobniki iz 15. in 16. stoletja. Za pot nazaj v mesto lahko sledimo najprej Prifarškemu potoku ob gradu, nato pa po lepo urejeni poti ob Selški Sori, ki nas vodi do mesta.

V BLIŽINI

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...