Pot treh gradov

Tematska pot povezuje tri gradove: Loški grad, Zgornji stolp na Kranclju in Stari grad. Vsi so bili zgrajeni kot utrdbe mesta in so od 14. stol. dalje varovali Škofjo Loko. Za sprehod in ogled gradov priporočamo, da si vzamete dve uri časa, priporočljiva je tudi pohodna obutev.

 • Priporočen čas za ogled

  2 uri

 • Dolžina poti

  5 km

 • 1

  Loški grad

  Najprej se povzpnemo do Loškega gradu, kjer stoji tabla z opisom in zemljevidom poti, po kateri nas vodi simbol srednjeveškega paža. Na tabli so upodobljeni tudi modeli gradov po prvotnih podobah.

 • 2

  Zgornji stolp na Kranclju

  Od grajskih vrat naprej sledimo kažipotom in pridemo do razvalin Zgornjega stolpa na Kranclju, najstarejšega gradu iz 12. stoletja. Stolp, obdan z obzidjem in globokim jarkom, je imel več nadstropij in je bil visok okoli 30 metrov. V potresu leta 1511 je bil popolnoma porušen in tudi danes ostaja v razvalinah.

 • 3

  Stari grad

  Pot nadaljujemo preko vzpetine Štangrof in naravnost skozi križpotje, do gozda, kjer stoji spomenik Slavka Flisa, začetnika loškega turizma, ki je že davnega leta 1897 začrtal in uredil del te sprehajalne poti. Pot nadaljujemo do sedla, imenovanega Kobila, ki je ena od izhodiščnih točk za priljubljen planinski cilj Lubnik (1025m). Tam s ceste zavijemo desno na gozdno pot, po kateri prispemo do razvalin Starega gradu. Stare listine govorijo o gradu Wildenlach (Divja Loka), v katerem so prebivali roparski vitezi, kasneje pa loški vitezi. Obzidan grad je imel odlično naravno zaščito in dober pogled proti SV na Sorško polje, ker ga tedaj ni zastiral gozd.

 • 4

  Kapucinski most

  Po poti skozi Vincarško grapo pridemo v Vincarje, ki so dobile ime po viničarjih, ki so za potrebe škofov gojili vinsko trto. V staro mestno jedro se vrnemo, če sledimo Selški Sori po desnem bregu in v mesto vstopimo skozi tako imenovana Selška vrata pri Kapucinskem mostu.

Simbol poti treh gradov je grajski paž

V BLIŽINI

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...