Škofjeloški grad

Prvotni grad so zgradili freisinški škofje gotovo že kmalu po prejemu loškega ozemlja. V listini iz leta 1202 je naveden kot zelo trden grad. Grad je bil sedež oskrbnika ali glavarja, v njem je stanoval škof, kadar je prišel pogledat svoje gospostvo. Ob potresu leta 1511 je bil grad skoraj povsem porušen, škof Filip pa ga je dal obnoviti.

Na grajskem dvorišču je bil nekdaj mogočen štirikotni stolp, pod katerim so bile nekoč strašne ječe. Stolp je danes porušen, a naj bi v njegovih temeljih še vedno ležalo pet tisoč zlatnikov, ki naj bi jih mestni kaščar ukradel pohlepnemu loškemu gospodarju.  

Škofjeloški grad je imel skozi leta najrazličnejše funkcije: od prvotnega bivališča loškega gospoda, preko urada državnih organov, šole sester Uršulink in bolnišnice, celo do kazensko-poboljševalnega zavoda. Danes je grad namenjen zbirkam Loškega muzeja, kjer si lahko ogledate zgodovinsko, kulturno, umetnostno-zgodovinsko, etnološko in prirodoslovno bogastvo škofjeloškega ozemlja.

V grajskem stolpu, takoj ob vhodu skozi obzidje je prijeten bar z dvoriščem, pod njim pa je tudi lepo urejen grajski vrtiček, mimo katerega lahko pridemo do vzhodnega dela gradu z dvižnim mostom.

Na glavnem grajskem vrtu pa lahko najdemo enega prvih muzejev na prostem v Sloveniji. Njegova največja dragocenost je lesena kajžarska hiša iz 16. stol., katere notranjost je še vedno opremljena na tradicionalni način. Tudi prostori v njej so razporejeni kot nekoč, z glavno sobo ali »hišo«, kamro in črno kuhinjo. Ob hiši se nahaja tudi »garkeljc« oz. ograjen vrt za oskrbo s sadjem in zelenjavo. V njej naj bi nekoč živel slamorezec ali »škopar«, po katerem je Škoparjeva hiša tudi dobila ime. Poleg Škoparjeve hiše lahko v muzeju na prostem med drugim najdete tudi star mlin, toplar in lep paviljon ob vhodu na vrt. Na skrajnem koncu vrta pa se nahaja letno gledališče, ki je v zadnjem času zelo priljubljeno in ob lepem vremenu predstavlja odlično lokacijo za razne prireditve.

Škofjeloški grad

V BLIŽINI

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...