Škofjeloški pasijon

  • Termin prireditve

    v velikonočnem in postnem času (marec - april)

  • Vrsta prireditve

    kulturna (dramska uprizoritev), etnološka


Škofjeloški pasijon je prvo dramsko besedilo v slovenskem jeziku. Predstavlja zgodbo Kristusovega življenja in je uprizorjena kot procesija po ulicas starega mestnega jedra na premičnih odrih, vozovih in na konjih. Vključuje več kot 900 igralcev, ki so vsi v tradicionalnih oblačilih. Zaradi obsega prireditve se Škofjeloški pasijon uprizarja le vsakih nekaj let, vsako leto pa je v velikonočnem in postnem času organiziranih več dogodkov povezanih s Škofjeloškim pasijonom.


Zgodovina

Leta 1721 je pasijon zapisal kapucin pater Romuald Marušič v obliki 863 verzov. Njegov cilj je bil približati svetopisemske zgodbe preprostemu človeku, ki so mu zgodbe pomagale uživati v radostih in premagovati tegobe vsakdanjega življenja. V igro je vključil tudi lokalno prebivalstvo, meščane, člane raznih cehov oz. obrtniških združenj in vaško prebivalstvo iz Škofje Loke in okolice, kar je povezalo različne sloje med sabo in vključilo tudi »navadne« ljudi v ta kulturni projekt. Originalni rokopis se še vedno nahaja v Kapucinski knjižnici v Škofji Loki. Pasijon je bil v času baroka odigran le nekajkrat, in potrebnih je bilo dolgih 200 let do ponovne uprizoritve leta 1999. Od takrat je bil pasijon uprizorjen še 3x, vsako predstavo si je ogledalo več kot 20.000 obiskovalcev. Naslednja uprizoritev bo leta 2021, ob 300. obletnici nastanka besedila. Škofjeloški pasijon je najstarejše ohranjeno dramsko besedilo v slovenskem jeziku in najstarejša režijska knjiga v Evropi. Leta 2016 je bil vpisan na UNESCO reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva zaradi edinstvene oblike in razsežnosti, ki je ni mogoče doživeti nikjer drugod. 


Uprizoritev

Škofjeloški pasijon se odvija se v obliki procesije na prenosnih odrih, vozovih, konjih ter peš po ulicah in trgih srednjeveškega mesta. Pasijon je razdeljen na 20 prizorov iz Sv. pisma, predstavlja pa zgodbo človeštva od Adamovega in Evinega padca preko alegorije smrti do Kristusovega trpljenja z namenom spodbuditi gledalca k razmišljanju o namenu človekovega življenja. Igra prikazuje znane zgodbe iz Svetega pisma, tako iz nove kot iz stare zaveze, kar je posebnost za tovrstno besedilo. Prikazani so dobro znani prizori kot so: raj, zadnja večerja, bičanje in kronanje ter križev pot. Posebnost pa je prizor s cehi, ki so bili zelo značilni za škofjeloško območje in tako poveže duhovno z vsakdanjim. Škofjeloški pasijon je izviren v več pogledih: izvaja se v izvirnem času (postni in velikonočni čas), v izvirnem kraju (4 prizorišča v starem mestnem jedru) in na izviren način (procesijski način predstave s prenosnimi odri, vozovi in konji, lokalni igralci, izviren jezik in kostumografija).

Pasijon je uprizorjen na 4 prizoriščih s slikovitimi kulisami srednjeveškega mesta. Igran je v originalnem, starem jeziku v škofjeloškem narečju, prilagojenem sodobnemu gledalcu. Igro spremlja glasba in petje, napisana leta 1999, ker izvirnih virov zanju ni. Predstava je izjemna zaradi neverjetnega števila sodelujočih prostovoljcev, ki so vsi oblečeni v edinstvene kostume. Predstava je še posebej veličastna zvečer, ko kuliso še obogati soj bakel in posebni efekti.


Spremljevalna ponudba

Uprizoritve Škofjeloškega pasijona dopolnjuje bogata spremljevalna ponudba. Na področju kulinarike so na voljo tipične loške postne jedi, kot tudi razne druge lokalne jedi, pa tudi jedi iz Svetega pisma. Bogata je tudi ponudba pasijonskih spominkov, od katerih je 36 uradnih pasijonskih spominkov, ki se nahajajo tudi v TD Šk. Loka.


Pasijonska soba

Mestni trg 42, 4220 Škofja Loka

V pasijonski sobi je predstavljen Škofjeloški pasijon, procesijska igra s prizori iz Svetega pisma, ki je po ulicah starega mestnega jedra uprizorjen vsakih nekaj let in vključuje več kot 900 igralcev. Pasijonska soba je večplastna predstavitev tega velikega projekta. Na stenah sobe so zbrani podpisi vseh udeležencev pasijona do sedaj, na tleh lahko sledite točkam Romualdove poti, tematske poti posvečene pasijonu in njegovemu ustvarjalcu, po kateri se lahko s pomočjo aplikacije in/ali brošure sprehodite tudi sami. Na stebričkih pa lahko opazujete slike različnih prizorov iz igre. Soba je opremljena v treh barvah, simboličnih za Škofjeloški pasijon: bela predstavlja čistost in ranljivost, črna zlo in pekel, rdeča pa trpljenje in mučeništvo. Tem trem barvam so kasneje dodali še rjavo – značilno barvo kapucinov.

V BLIŽINI

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...