september
etnološka, kulinarična
1 dan
Turistično društvo Škofja Loka
Prost vstop!
Praznik prosa je kulturna prireditev, ki oživlja bogato kulinarično kulturno dediščino Škofje Loke.
So Ločanke govorile, ko to medlo so hvalile:
»T'k i dobra naša midla, š'ob nedelah bi jo jidla«
Prosena kaša je bila osnovno živilo loškega kmečkega in meščanskega prebivalstva vse od srednjega veka pa do sredine 19. stol. Z etnološko prireditvijo želimo opozoriti na tradicionalne loške jedi - loško medlo, loško smojko, poštengano kašo, … Jedi so bile na mizi ob svatbah, krstu, sedmini, kot juha, na mleku, pečena…
Na prireditvi pa želimo proso, kot zdravo živilo, predstaviti tudi v luči sodobne kuhinje na Loški kulinarični tržnici, preko delavnic in poizkušenj jedi na številnih stojnicah. Predstavljena je tudi pridelava prosa na tradicionalen način - od njive pa vse do prosene kaše.
Praznik prosa popestrijo nastopi domačih otroških in odraslih kulturnih skupin, kot so folklorne plesne skupine, etnološke glasbene skupine in drugi.